Discriminare in comuna Arbore, la impartirea terenurilor pentru reconstructia caselor de romi distruse de inundatii


Intră acum și în grupul de

Prefectul judetului Suceava, Stefan Alexandru Baisanu, s-a aratat indignat de faptul ca reprezentanti ai PD-L, atât din administratiile locale, cât si din institutii descentralizate, nu se implica în reconstructia caselor din judetul Suceava. Prefectul Baisanu a exemplificat cu comuna Arbore, unde a avut loc o sedinta a Consiliului Local în cadrul careia s-a stabilit ca cei ale caror case ar fi trebuit sa se reconstruiasca, nu vor mai primi terenuri de la Primarie pe care sa-si ridice locuintele. „Acestia nu vor primi teren dintr-un motiv grotesc pentru anul 2008, ca beneficiarii sunt romi”, a spus prefectul Baisanu, evidentiind ca primarul PD-L din Arbore a facut tot ce i-a stat în putinta sa nu se implice în reconstructia celor 23 de case din comuna. Stefan Baisanu a precizat ca dintr-o discutie cu primarul a înteles ca populatia comunei nu ar fi de acord ca aceste familii de romi sa beneficieze de case construite cu sprijinul Guvernului.  

Prefectul de Suceava a subliniat ca a încercat de mai multe ori sa-l convinga pe primarul din Arbore sa accepte reconstructia caselor si ca acesta are de trei saptamâni la dispozitie constructori pentru refacerea caselor distruse. „Astazi, (marti, n.r.) constructorul a fost trimis acasa si i s-a spus ca este o hotarâre de Consiliu Local prin care nu se aloca terenuri”, a spus Stefan Baisanu, care a subliniat ca aceste case se fac prin decizia Guvernului, si nu a Consiliului Local.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat ca va sesiza toate forurile abilitate fata de aceasta situatie, inclusiv Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, considerând ca situatia este „aberanta”.

Prefectul de Suceava a mai mentionat ca asemenea atitudini, de neimplicare în reconstructia caselor, le-a constatat si la alti primari PD-L din localitati unde ar trebui sa se construiasca o casa. Astfel, acesta a aratat ca primarul democrat-liberal din comuna Satu Mare a împartit, „în batjocura” sinistratilor câte 36 de calaburi si doi-trei saci de nisip si ca acesta si-a batut joc de ce a stabilit Guvernul în ceea ce priveste reconstructia.

Totodata, Stefan Baisanu a amintit ca seful Inspectoratului de Stat în Constructii Suceava, membru PD-L, a transmis o lista gresita cu beneficiarii reabiltarii caselor, aratând ca din aceasta cauza 27 de case, ce trebuiau sa fie reabilitate, au fost omise.

Prefectul de Suceava a cerut presedintelui PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, sa convoace primarii PD-L si, pe linie de partid, sa-i convinga sa actioneze pentru refacerea caselor sinistratilor. „Am o rugaminte personala fata de presedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, sa-si convoace primarii PD-L si macar pe linie politica sa-i convinga sa se implice în reconstructia caselor”, a mai precizat prefectul Baisanu. 

­ 


Intră acum și în grupul de